Påssvets PFS300-S

Påssvets PFS300-S

Christopher Fredriksson


Idag tar vi en titt på vår först Hobby artikel och vi startar med en påssvets, också känd som impulse sealer på Engelska. Låter det intressant? Kanske, kanske inte – vi tar en titt!

Påssvetsen vi tittar på idag är en billig variant från populära auktions och webshoppar, vi tar idag en titt på modellen PFS-300S.

Image

Image


Dessa verktyg kan försegla flera olika sorters påsar för alla möjliga användningsområden. Den är specifierad att användas främst med PE (Polyeten) och PP (Polypropylen) plast, men kan säkerligen användas med andra sorters plastpåsar, bara man ställer in timern på rätt värde. "Impulse" delen av påssvetsen består av en timer som när den aktiveras värmer upp ett värmeelement och håller det igång en kort stund tills timern stänger av. Impulsen styrs av vredet på framsidan.

Så, du kanske fortfarande undrar, varför testar vi en påssvets? Används inte de enbart i köket? Det stämmer att de används i kö, men lika mycket som det är ett köksredskap så kan de även användas av andra företag och av dig själv hemma för att försegla exempelvis varor/produkter som du vill skydda innan du säljer de vidare.

Med en vanlig påssvets kan du bara försegla en påse, sen finns det varianter med vacuum funktion som suger ut all luft ur påsen och sedan förseglar den. Men eftersom vi bara är ute efter just förseglingsfunktionen så blir denna produkt helt perfekt.

Andra företag förseglar alla möjliga sorters varor och det behöver inte vara mat. Det kan vara alla möjliga varor som kan behöva extra skydd vid frakt eller så enkelt som att man vill hålla ihop flera mindre varor/delar i en enkel och snygg förpackning, utan att använda zip-lock påsar som kan se lite mindre professionellt ut – allt beroende på vad för sorts företag det är och vilken kundkrets de arbetar med.

Image

Image


Inne i paketet har vi själva påssvetsen själv. Denna modell är mestadels tillverkad av plast och den kommer utan kniv i handtaget för att skära av PE slang och andra påsar. På framsidan har vi vredet som styr timern och siffrorna verkar inte direkt ha något syfte, åtminstone inte om man jämför med vad timern gör – den är aktiv en kort stund mellan 0.2 sekunder och 1.5 sekund – beroende på vredet.

Värmeelementet är gömt under ett skydd av Teflon, båda kan bytas ut när de nöts ut och vi har även fått en extra uppsättning i paketet. Det är enkelt att byta dem båda, lossa en skruv och losa värmeelementet för att sätta i ett nytt.

PFS-300S är specifierad att dra runt 450W som genom värmelementet enkelt smälter plastpåsar och förseglar dem. Max bredd för en påse eller PE tub är ca 30cm och påssvetsen ska klara av plast med en tjocklek upp till 0.4mm. Förseglingen blir ca 3mm tjock och ska nog hålla för det mesta.

Så hur testar vi en sådan produkt? Givetvis behöver vi ett par påsar och några rullar med PE tub. Vi beställde en billig rulle med PE tub på vår favorit auktionssajt, tyvärr visade det sig som det ofta gör när man beställer på så sätt, att den inte riktigt uppfyllde våra krav, den var alldeles för tunn – vi testar den givetvis ändå.

Image

Image


Tack vare det Svenska företaget Pack o Plock fick vi även möjlighet att testa vår påssvets med en mer ordentlig och mer lovande PE tub.

Vi testade även vår påssvets med vanliga zip-lock påsar som givetvis är mycket tunnare, men som ändå ger ett väldigt bra resultat. Så först tar vi en titt på hur våra zip-lock tester gick. Jag är inte helt säker, men jag tror att även de är gjorda utav Polyeten plast. Med en medium inställning på timern lyckades vi försegla ett par av våra favoritleksaker.

Image

Image


Att använda en påssvets är enkelt, först ser man till att hålla alla fingrar borta från värmeelementet, placerar påsen så plant och platt som det bara går över värmeelementet och Teflon skyddet, med en snabb handvändning stänger vi armen på svetsen. Vi håller ner armen tight mot värmelementet och väntar tills timern klickar av, fortsätter hålla armen nere ett par sekunder till för att sedan lyfta på den och se vårt första resultat – en perfekt försegling!

Image

Image


En sak jag inte tänkt på tidigare är hur svårt det är att fotografera genomskinlig plast, men jag tror jag lyckades få till ett par bra bilder som visar resultatet. Bara för att visa att påsen är helt förseglad stoppar vi ner lite fler leksaker och givetvis faller de inte ner till de första två.

Image


Det här var ju givetvis ett ganska enkelt test, men möjligheterna är ändlösa och du kan enkelt skräddarsy dina egna påsar om du vill. Som ett exempel tar vi ytterligare en leksak och förseglar honom ganska tajt. Som du kan se får han sin egen lilla bubbelpåse, men om vi vill ha en mindre och även snyggare förpackning kan vi försegla påsen ytterligare en gång.

Image

Image

Image


Resultat är helt underbart snyggt, för mig känns det som att denna leksak I påse skulle kunna komma direct från tillverkaren, redo att sprättas upp och börja lekas med.

Givetvis kan du tillverkare mindre varianter av zip-lock påsar om du inte hittar någon färdigtillverkad i rätt storlek.

Image


Om vi fortsätter mot produkter som känns mer hemma hos oss, nämligen komponenter. De packas ofta i anti-statiska påsar för att förhindra att de blir dammiga samtidigt som det skyddar dem från elektrostatisk elektricitet som med en jätteliten urladdning kan förstöra hela produkten.

Vi använder samma medium inställning på timern och vi kan enkelt försegla även dessa påsar. De här påsarna är ju tillverkade utav någon styvare plast med ett överdrag av en ledande plast som då ska förhindra elektrostatisk urladdning som kan förstöra innehållet. Om man skulle förpacka komponenter på detta sätt skulle jag rekommendera att man tar med en påse silica gel för att förhindra kondens på insidan, alternativt ett litet andningshål som kan ventilera ut eventuell fukt.

Image

Image

Image


Hur som helst, något som är än mer viktigt för vår nya Hobby section är att vi behöver kunna försegla Polyeten slang till en påse som ska hålla vätska, för ett kommande projekt. Detta kommande projekt handlar om att tillverka våra egna kretskort hemma, en artikelserie som startar under sista delen av 2016.

För detta projekt behöver vi testa att våra PE slangar klarar av att hålla vätskan inne. Som jag berättade om tidigare så beställde vi en billig rulle med PE slang från en populär auktionssajt och det visade sig vara ett misstag då den PE slangen var alldeles för tunn. De är även specifierade att användas för mat och vakuum maskiner. Tjocklecken skulle vara 160-180 micron tjock, vilket översätts till 0.160 – 0.180mm för oss vanliga människor. Det kan jag med största sannolikhet säga att så tjock var inte den PE slangen, speciellt inte om man jämför med den nästa.

Image


Den nästa PE slangen kommer från Pack o Plock, en Svensk distributör för all sorts olika packprodukter. De säljer även en del andra produkter, men är speciellt inriktade på packmaterial.

Produkten vi fick från Pack o Plock känns definitivt mer äkta och ordentlig, den är specifierad till en tjocklek på 0.200mm. De har även en mängd andra tjocklekar, allt mellan 0.045 och 0.200mm samt i flera färger, allt beroende på ditt användningsområde. De finns även med annan bredd för att passa just dina behov.

På deras sida listar de vanliga användningsområden för denna PE slang, bland annat för rullar, tuber, mattor och andra långa varor som kan behöva stabil och ordentligt skydd vid frakt.

Detsamma gäller både för den billiga PE rullen vi köpte själva och den PE slang vi fick från Pack o Plock, de är extremt bekväma och användbara då du bara är begränsad till bredden av slangen. Om du vill packa en vara som är 10cm ena gången och en vara som är 1meter nästa gång, inga problem! Så länge produkten passar på bredden förstås.

Du kanske fortfarande undrar varför vi är på jakt efter en tjock PE slang? Svaret är ganska enkelt, vi behöver det för att tillverka kretskort hemma. Givetvis kan man skicka iväg sin design till en tillverkare av kretskort om man vill skapa många av samma design, där får man även en massa extra finesser som genompläterade hål osv.

Men ofta innan man skickar iväg sin design så vill man testa och se så att designen är korrekt och att allt fungerar som det ska, annars kan det bli kostsamt. Därför är det då perfekt att kunna tillverka egna kretskort hemma i en mindre skala. Visst kan du tillverka 20 kretskort om dagen även hemma, men oftast rör det sig om kanske 1-2 kort i veckan.

De flesta som tillverkar kretskort hemma som hobby förvarar etsvätska och de andra kemikalierna i flaskor eller burkar och när de behöver dessa så häller de upp dem i kärl för att etsa kretskort. Men då dessa vätskor är frätande, starkt färgande och överlag smått farliga så kan det vara lite problematiskt att göra hemma.

Men jag tror jag kommit på en lösning som kan passa ganska perfekt. Det finns nämligen ett företag som heter Mega Electronics som tillverkar produkten Seno GS / SN3300 – Etch In Bag.

Enkelt sagt är det en PE slang som är förseglad i ena änden med en påssvets, i andra änden förseglas tuben med en påsklämma – modell extrastor. Detta är ett genialt sätt att hantera etsvätska och gör etsnigen väldigt enkel om man jämför med tidigare sätt.

Det enda problemet är, Seno GS får inte exporteras från Storbrittanien, vilket gör att vi här i Sverige kan känna oss lite utanför. Så det enda sättet vi kan använda samma sorts etspåse är genom att kopiera designen och göra vår egen. Det kommer inte bli perfekt, men det kommer bli något så när liknande.

Givetvis kommer vi hänvisa till originalet, då vi tycker att den produkten är helt enastående!

Mer om detta i vår nästa artikelserie om etsning av kretskort.

Image

Image


För att se till så att våra PE slangar kan hålla vätska och vara torra på utsidan så måste vi självklart testa dem. För att göra detta förseglade vi slangarna på ena sidan, fyllde dem med vatten – nogrann med att se till så ingen vätska fanns där vi vill försluta dem på andra sidan – och sen försegla dem.

Vi har haft dem liggandes i några veckor med den självklara beröringen då och då samt lite hoppande och skuttande av dem för att se till så de inte läcker eller spräcks av vattentrycket och behandlingen av dem. Vi såg även till att vi gjorde en dubbelförsegling med ett par centimeter emellan för att få en tidig notifikation ifall förseglingarna skulle börja läcka.

Image

Image


Återigen, den billiga PE slangen som vi själva köpte för detta test är alldeles för tunn, visst att den håller vätska, men att be den tåla kemikalier och vassa kanter från kretskort är nog att ta i lite väl mycket. Så PE slangen från Pack o Plock är helt klart vinnaren i detta test.

I vår nästa Hobby artikel kommer vi titta mer på etslösningen och dessa PE slangar, om och hur det fungerar, men givetvis även hur pass bra det fungerar om det gör det.

Slutligen skulle jag vilja tacka Pack o Plock, den Skandinaviska distributören av packprodukter, som hjälpte oss med ett recensionsexemplar av deras genomskinliga 0.200mm tjocka PE slang.

Image
Navigation

  • 1. Påssvets PFS300-S

Product partners
Akasa, http://www.akasa.com.tw
AMD, http://www.amd.com
Antec, http://www.antec.com
Aten, https://www.aten.com/eu/en/
Brother, http://www.brother.com
Caseking, http://www.caseking.de
CityCloud, http://www.citycloud.se
CityNetwork, http://www.citynetwork.se
Cooler Master, https://www.coolermaster.com/
Corsair, http://www.corsair.com
Futuremark, http://www.futuremark.com
Gigabyte, http://www.gigabyte.com
Intel, http://www.intel.com
Light Dims, http://lightdims.com
Microsoft, http://www.microsoft.com
Mionix, http://www.mionix.net
Netgear, http://www.netgear.com
Noctua, http://www.noctua.at
Packoplock, http://www.packoplock.se
Razer, http://eu.razerzone.com
Roccat, http://www.roccat.org
SanDisk, https://www.westerndigital.com/brand/sandisk
Silex Technology, http://www.silexeurope.com/
SteelSeries, http://www.steelseries.com
TRENDnet, http://www.trendnet.com
Trion Worlds, http://www.trionworlds.com/en/
Xtorm, http://www.xtorm.eu